Curiouser and curiouser

‘Alice in Oosterhouw’: kunst- en literatuurfestival op het Hogeland

zaterdag 22 juni 2019 | open vanaf 11.00u | toegang gratis
Landhuis Oosterhouw, Hoofdstraat 35, 9965 PA Leens

val met je neus in de theepot…

Op zaterdag 22 juni 2019 vormde Landhuis Oosterhouw in Leens (Noord-Groningen) het toneel van kunst- en literatuurfestival Alice in O-H. Oosterhouw is de plek waar dichter C.O. Jellema woonde van 1989 tot zijn dood in 2003 – een ongelooflijk, van de tijd losgezongen oord. Met dit festival werd ook de tentoonstelling ‘af/of’ afgesloten (of niet?) die gedurende drie juniweekenden hier te zien was. De catalogus van deze tentoonstelling is tevens het tweede nummer van dodo/nododo, tijdschrift ‘in de geest van Lewis Carroll’ van het Nederlandse Carrollgenootschap. De verborgen opdracht van de tentoonstelling was thuis zijn in het onvoltooide.

Duizelt het al? Dat kan goed zijn. In de pers werd het publiek dan ook uitgenodigd om deze dag maar gewoon het witte konijn te volgen:

“Duik in het konijnenhol met kunstenares Tinkebell, zangeres Eva Lavooij en de dode dichters C.O. Jellema en Jack Gilbert. Dwaal door de eclectische tuinen van ontwerper Klaas T. Noordhuis. Bezoek de tentoonstelling ‘af/of’, met onder meer fotografie van Annemarie van Buuren en Frida Derksema. Laat uw portret maken met een antieke camera uit de tijd van Lewis Carroll, zelf een begenadigd Victoriaans fotograaf.”

‘Mystic, awful, was the process…’
de redactie van het tijdschrift dodo/nododo vereeuwigd in Carrolliaans licht
zangeres Eva Lavooij met gevoelige eigen liedjes en fraaie vertolkingen van nummers van andere zangeressen zoals Gillian Welch en Janis Ian

Voor de inwendige mens serveerden Oosterhouw-bewoner Hans Christiaan Klasema en kookboekschrijfster Marjolijn Rosendaal verrukkelijke driegangenlunches. Ook was er een Mad Tea Party, waar tevens koffie werd geschonken.

Kunstenaar Tinkebell vierde met een bont uitgedost gezelschap een Carrolliaans onjaardagsfeest in de weelderige Italiaanse tuin. Wie nieuwsgierig het trapje naar de zolder van het Koetshuis opklom, trof daar een fotoexpositie met werk van fotografen Frida Derksema en Gemma van Linden. In een antiek bed klonk een Alice-opera van Unsuk Chin. De oude bibliotheek van dichter Jellema bleek een geheime doorgang te hebben. Zo kon de verwonderde bezoeker het ene moment de weg kwijt raken in de tuin of in het oude landhuis, en het volgende moment weer onder het genot van een drankje aansluiten bij een poeziëvoordracht of een zangoptreden van Eva La Voix. Aan het eind van de middag smolten alle onderdelen samen, en liep het geheel op vrolijke (en gepaste) wijze uit de hand.

Onder het motto ‘Alles moet weg’ werd bovendien de imposante kunstcollectie van Oosterhouw geveild. Tijdens het festival was er alle gelegenheid de collectie te bekijken. Zondagmiddag 23 juni hanteerde veilingmeester André Grillis de hamer, terwijl de kunstminnaars zich verlustigden aan een glaasje rabarbercella op het zonovergoten terras.

Oosterhouw is Wonderland: waar het toneel eindigde en het huis begon mocht ieder voor zich bepalen.

ronddwalen door het Wonder- en Spiegelland Oosterhouw

Alice in O-H werd gecureerd door theaterontwerper en Oosterhouw-bewoner Hans Christiaan Klasema, en fotografe Annemarie van Buuren, i.s.m. met de makers van dodo/nododo.

dodo/nododo is een ‘tijdschrift in de geest van Lewis Carroll’, uitgegeven door het Lewis Carroll Genootschap. dodo/nododo #2 is vormgegeven als catalogus bij de tentoonstelling ‘af/of’.

dodo/nododo 2: huis, tijdschrift en catalogus lopen in elkaar over…

Oosterhouw is het huis waar de dichter C.O. Jellema woonde van 1989 tot zijn dood in 2003. De huidige bewoner, theaterontwerper Hans Christiaan Klasema, wil Oosterhouw openen als ontmoetingsplek voor schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Zo biedt Oosterhouw via het Mondriaan Fonds twee tijdelijke gastateliers aan in de periode 2020-2021.