Americana, Een eeuw van boeken

Een eeuw van boeken 2 – A river runs through it (1976)

1 oktober 2017

Beste Joep,

Prachtig streven: Ik ben dol op spelletjes. De regels scherpen we onderweg wel aan. De impliciete notie dat we van elk jaar van de twintigste eeuw een favoriet boek zouden hebben gelezen is niet eens overtrokken, al gaat het lastig worden in het eerste decennium denk ik zo. Het jaar 1976 doet als eerste The Selfish Gene van Richard Dawkins in mijn expliciete geheugen bovendrijven. Maar dat is non-fictie. Als tweede doemt een kinderboek op, Daantje de Wereldkampioen, absoluut een favoriet. Online napluizen geeft 1975; en 1977 voor de Nederlandse vertaling. Derde synaps rinkelt: Bellow. Maar dat is de Nobelprijs, geen boek (toch wel: To Jerusalem and back. Nooit van gehoord. ‘Humboldt’s Gift’ zit er weer een jaar voor). Vervolgens stokt mijn brein. Dus ga ik dan maar bibliografieën van favoriete auteurs er op na slaan. Steinbeck? Nee… te vroeg, evenals Nabokov (wel een mooie verhalenbundel). Wacht even, poëzie dan: Ashbery? Nee, mis. Weer 1975: Self-portrait in a convex mirror. Lastig spel dit. Zomaar een zijstraat: Tom Robbins. Bingo: Even cowgirls get the blues: 1976. Maar om dit nou meteen mijn favoriete boek van dat jaar te noemen… nee, er moet meer zijn.

Carver! Will you please be quiet, please? Geweldige verhalen. Jij schreef over Carver/Lish op onze blog. Carver zou kunnen, maar die verhalen waren allemaal al gepubliceerd vóór 1976.

Mijn zoektocht eindigt met een grote glimlach bij een lijstje op goodreads. Norman Maclean: A river runs through it. Wat een verhaal. Had ik maar zo’n boek liggen, nu, op mijn nachtkastje. Alleen al die openingzin: “In our family, there was no clear line between religion and fly fishing.” De film is ook prachtig.

  • 1925  –  Eugenio Montale      Ossi di seppia
  • 1976  –  Norman Maclean      And a river runs through it

Dan blijft nog over de vraag hoe we een nieuw jaartal gaan opwerpen. Ik kan wel pakweg 1951 zeggen en jou laten zweten op de keuze, maar het is aardiger om een spelelement toe te voegen: dobbelstenen. Twee keer dobbelen geeft alle jaren tussen 1911 en 1966, een flinke hap (op 1920, 1930, 1940, 1950 en 1960 na, en natuurlijk alle jaren eindigend op 7-9). Jij mag bedenken hoe we die andere jaren gaan opzoeken in een aanvullend kansproces. Daar gaat ie: 3. De jaren ’30 dus. En dan 4. Het is aan jou, het schoone jaar 1934.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply