dodo/nododo #2: woord vooraf/of

Het boek in uw handen is pas het tweede nummer dat van dodo/nododo verschijnt, het is nog wat vroeg om het tijdschrift een duidelijk profiel toe te dichten, en toch beschouwt de redactie dit zelf als een afwijkend nummer. Afwijkend: dat ligt natuurlijk in lijn met ‘de geest van Lewis Carroll’, waarin wij opereren, en aan die verwantschap hebben wij onze vrijbrief ontleend.

dodo/nododo 2 is geheel gewijd aan de tentoonstelling af/of, die in het voorjaar van 2019 te zien is in landhuis Oosterhouw in Noord-Groningen. De tentoonstelling is samengesteld uit een bijzonder archief dat het Lewis Carroll Genootschap in handen heeft gekregen. Waarom Hans Bauer, die het archief beheert, het Genootschap benaderde is zonneklaar: het werk van Carroll is prominent in het archief vertegenwoordigd.

Na ampel beraad heeft de redactie besloten het archief tentoon te stellen. En, in het verlengde daarvan, om deze dodo/nododo te vermommen als tentoonstellingscatalogus. Waarom? Opent u gerust een paar deuren verderop in deze gang om uw nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Aangezien het archief allerlei aanknopingspunten biedt voor reflectie ‘in de geest van Lewis Carroll’ hebben we verschillende auteurs gevraagd hun licht te laten schijnen over de associaties die het oproept. Het resultaat, hopen we, vormt een boeiende dwaaltocht door het eeuwig onaffe huis van de verbeelding.


De redactie dankt Christiaan Klasema, de bewoner van landhuis Oosterhouw, voor zijn gastvrijheid.

[Bron: dodo/nododo #2: af/of (dec 2018), Utrecht: Lewis Carroll Genootschap. Het tweede nummer van dodo/nododo bestellen kan hier.]