Hedendaagsche Letterkunde, Latino

Een cassettebandje

16 mei 2017

Beste Jur,

Laatst schreef ik op Tzum een recensie over Het begin van het voorjaar, een wat stroperige maar tamelijk intrigerende roman van Patricio Pron over het Duitse verleden. In 2010 stond Pron op het lijstje veelbelovende Spaanstalige auteurs van het tijdschrift Granta, samen met 19 anderen. Granta maakt wel vaker van die lijstjes, voor verschillende taalgebieden, Salman Rushdie en Zadie Smith stonden er ooit op, en zoals jij weet ben ik dol op lijstjes.

Op het Spaanse Granta-lijstje prijkten ook de Chileen Alejandro Zambra, van wiens Bonsai ik erg heb genoten, en de Argentijn Andrés Neuman, die met De eeuwreiziger net als Pron een (dikke) Duitslandroman heeft geschreven. Volgens Roberto Bolaño behoorde de literatuur van de toekomst aan Neuman en ‘enkele van zijn bloedbroeders’. Goeie quote, die je schijnt te moeten noemen als het over Neuman gaat. De combinatie van ronkend en gratuit is onbetaalbaar.

Maar Neuman is weldegelijk een boeiende schrijver. In Stille sprekers vertelt hij een simpel verhaal over een terminaal zieke vrachtwagenchauffeur, zijn van ellende overspelige vrouw en hun tienjarige zoontje. Vader en zoon maken een tocht met de truck door de pampa. Volgens de zoon omdat hij nu eindelijk tien is, en dus groot. Volgens de vader omdat hij zijn zoon een mooie herinnering wil nalaten.

Ook de vorm is op het oog simpel. In alternerende hoofdstukken vertellen alle drie de personages hun versie van het verhaal. Maar gaandeweg blijken zij in uiteenlopende tijden te leven, zodat hun versies ook verschillende ‘modi’ van het verhaal zijn: ervaring, verwachting, herinnering. Dat is erg knap gedaan en het zorgt voor een behoorlijke impact. De vele citaten die Neuman door het moedersrelaas weeft doen daar een tikje aan af.

Het origineel heet trouwens Hablar solos: alleenspreken. Die stilte kan ik niet zo goed plaatsen. Een mooie vondst is namelijk juist dat de vader hardop praat: op een cassettebandje voor zijn zoon.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply