Italiano

Arletta al Giro d’Italia: 2 – Bloedsinaasappelen

5 mei 2018

Beste Joep,

Er kijken 840 miljoen mensen naar de Ronde van Italië. Israëls Minister van Strategie legde uit dat de aanwezigheid van de Giro de legitimiteit van zijn land onderstreept. Gisteren scheerden de coureurs langs de Tempelberg, vandaag lieten ze Nazareth links liggen op weg van Haifa naar Jaffa. Ze kwamen daar ongeschonden aan. Viviani won de sprint en Wout Poels had een lekke band. De aanwezigheid van de Giro in Jaffa heeft er voor gezorgd dat ik nu weet dat op 4 januari 1948 leden van de zogenaamde ‘Stern Gang’, een Zionistische groepering, een truck vol met explosieven laadden en die afdekten met overheerlijke Jaffa-sinaasappelen. Ze lieten de bommen afgaan bij de ingang van de karavanserai. Bij deze explosie vielen 26 doden en talloze gewonden te betreuren. Een paar maanden later werd de staat Israël uitgeroepen.

Het Italië van die tijd was nog hevig de kluts kwijt na het tijdperk Mussolini en het laafde zich in 1949 aan het duolismo van Coppi en Bartali. Dino Buzzati leent de stemmen van de Sicilianen om aan dat gevoel uitdrukking te geven. Zoals die van een ziek meisje, half ijlend, dat in een stoeltje gezet is lang de kant van de weg naar Messina:

“Ja hoor kijk maar, daar in de verte… ze komen eraan… wat een mooie kleuren hebben ze… het lijken wel bloemen…”

En toen ik de woorden las die een oude, jichtige olijfboom richt tot zijn jongere buur, gingen mijn gedachten even uit naar die andere bomen, in Jaffa, met hun sinaasappelen als stralende zonnen:

“Jij beweert dat die lui van de Giro gek zijn om zich zo uit te sloven voor niets, om te koersen als duivels zonder de minste reden? En de anderen dan? Zijn die niet nog erger, die anderen die zeggen dat ze hard werken voor serieuze zaken? Dan zijn deze beter, geloof me, ze zijn tenminste zo moedig dat ze hun medemensen geen ingewikkelde paradijzen beloven. Zij rijden voor niets, dat is waar, ze bouwen niets op. Maar hoe verklaar je dat de mensen, ook de bewoners van deze streek die zwaarmoedig van aard zijn, helemaal opleven als ze ze zien?”

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply