Jack Gilbert

De Amerikaanse dichter Jack Gilbert (1925-2012)

debuteerde in 1962 met de bundel Views of Jeopardy, die genomineerd werd voor de Pulitzer Prize en werd bekroond met de Yale Younger Poets Prize. Gilbert bracht het grootste deel van zijn leven door in een zelfgekozen literair isolement, onder meer in Italië en op Griekse eilanden. In zijn sterk autobiografische poëzie doet hij verslag van een hartstochtelijk, bijna primitief bestaan. Gilbert publiceerde weinig – zijn tweede bundel, Monolithos, verscheen pas in 1982 – en gold bij leven als een outsider, maar in zijn necrologieën werd hij geprezen als een groot Amerikaans dichter. Op twee bewerkingen door Judith Herzberg na is Gilberts werk nooit eerder in het Nederlands vertaald.

In Filter, tijdschrift over vertalen publiceerden we het essay “De sokken van Jack Gilbert. Reisverslag van een vertaalavontuur” (2018; 25:2, p29-36).

Vier van onze vertalingen verschenen in het Afrikanummer van het tijdschrift Terras (2018, #15). Twee daarvan zijn er hier te lezen.

Gilbert alsdichter van het hart’

Tien van onze Gilbert-vertalingen en twee vertalingen van gedichten van zijn geliefde Linda Gregg droegen we voor op het kunst- en literatuurfestival Alice in O-H.