Kaf

door Joep Stapel

feel free to judge this book by its cover

Een sprankelende roman over liefde, verlies, spijt en de hunkering naar een ander leven

Kaf is tweeëndertig, leraar Engels en bang om te vliegen. Samen met zijn beste vriend en getuige maakt hij een roadtrip naar Toscane, waar hij gaat trouwen in het familiehuis van zijn verloofde. Gabi wacht op hem in het dorp waar ze als meisje haar zomers heeft doorgebracht. Ondertussen zorgt ze voor haar zieke vader en zoekt ze troost bij herinneringen. Hun bruiloft zal half feest, half afscheid zijn.

Maar wanneer Kaf vertraging oploopt en de tijd begint te dringen, slaat bij hem de twijfel toe. Hij denkt aan zijn opa, die de wereldzeeën bezeilde en in Japan een nieuw leven begon. En hij vraagt zich af: zou ik ook iemand anders kunnen zijn?

Kaf is een pijl in de richting van een huwelijk, maar ook een waaier die opengaat en varianten onthult, alternatieve gedaantes van het verlangen dat je drijft.

Kaf is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of via uitgeverij Meulenhoff

Recensies in de media en op literaire blogs

Vier sterren voor Kaf in Metro België:

Kaf’ zet aan tot nadenken, zaait verwarring en doet je alleszins twijfelen aan het jawoord

Vier sterren voor Kaf op Hebban:

Joep Stapel weet de sfeer goed onder woorden te brengen, in vrijwel elke scène voelt het alsof je er zelf bij bent.

Op weblog Boekenz:

Het werd laat, ik moest weten hoe het afliep. En eigenlijk zegt zoiets al genoeg. Kaf is een aangrijpend verhaal over leven, het maken van keuzes die bepaald zijn op basis van verlangen en niet op basis van ratio. Een prachtboek, zeker het lezen waard.

Op website van boekverkopers Gianotten Mutsaers:

Een prettig debuut. Het maken van keuzes bepaald door verlangen, en niet door verstand. Met een verrassend einde.

Op weblog allesoverboekenschrijvers:

[Stapel] heeft niet veel woorden nodig om een boeiend, krachtig en overtuigend verhaal te vertellen. En als de twijfel bij hoofdpersoon Kaf meer en meer toeslaat, krijgt de roman een poëtisch, soms zelfs licht hallucinerend karakter […] Mooie, stijlvolle debuutroman die getuigt van een groot schrijftalent.

Op weblog Daanleest:

De kern van deze vlot geschreven roman gaat over varianten en alternatieven in ons leven en het verlangen dat ons drijft. Kaf bezorgde mij veel leesplezier met aangrijpende en ontroerende momenten. Aanbevolen.

Op weblog Playwatchread:

Kaf is de aangename Nederlandse verrassing van 2019.

Lezersrecensies (social media / bol / goodreads / hebban e.g.):

Meeslepende zomerroman

Heerlijk boek! Door de soepele vertelstijl lees je het in twee dagen uit, opgejaagd door de wens NU te willen weten hoe het verder gaat. Sommige scènes, zoals de kennismaking tussen de twee geliefden, zijn zo levend opgeschreven dat je er weken later nog af en toe aansnelt – alsof het je eigen herinnering was. Enorm literair talent!

Een prachtig verhaal. Het ongemak en de twijfel van Kaf zuigen je langzaam mee, en eenmaal begonnen aan de roman is wegleggen niet meer mogelijk. Absolute aanrader.

Een prachtig verhaal en erg mooi geschreven. Gaandeweg wordt je vanuit de verschillende perspectieven meegenomen in het verhaal en deze keuzes van Kaf. Dit boek wil je blijven lezen!

Metro België
Linda, juni 2019
Instagram post: Ik ga nergens meer heen. Dit moet je lezen!