Americana, Antieken, Citaat, Klassiekers, Opening

Beginnen bij het begin 2: ga je mee?

28 februari 2019

Beste Jur,

Je stelt voor om beginzinnen te verzamelen. Beginnen bij het begin, dat is vaak een goed idee – en dan doorgaan tot het einde, natuurlijk. Bij ‘beginzinnen’ denk ik altijd meteen aan Moby Dick, die drie simpele woordjes waarmee Melville zijn epos opent: ‘Call me Ishmael.’ De vertrouwelijke toon, de haast die eruit spreekt – ik heb nog 500 pagina’s voor de boeg, zegt de verteller eigenlijk, ik kom van ver en ik heb geen tijd voor flauwekul, we kennen elkaar niet (noem mij maar Ismaël, aangenaam) maar ik heb jou uitverkoren als luisterend oor voor het ongelooflijke avontuur dat me van het hart moet. Ook al heb je geen tijd te verliezen, je ontkomt er niet aan te beginnen.

Kennismaking is een mogelijk motief voor een beginzin. Een andere optie is aankondigen wat je van plan bent, om misverstanden te voorkomen, lezers zijn haastig, ze hebben het druk, je kunt maar beter weten wat je aan elkaar hebt. Hier heb je er zo een:

Ik wil gaan spreken van gedaanten die in nieuwe werden veranderd.

Precies, Ovidius’ Metamorfosen, in de vertaling van M. D’Hane-Scheltema. De zin is vooral zo goed doordat Ovidius zijn voornemen in de pagina’s die volgen formidabel tot uitvoering brengt (en op die manier de inspiratiebron en voorloper wordt van, om maar iemand te noemen, Manganelli). Of zou Ovidius zijn openingszin, als een academicus zijn inleiding, pas achteraf hebben geschreven en weet hij daardoor precies de juiste toon te treffen? Zelfbewust, bescheiden, waarachtig. Ovidius verkoopt geen praatjes, hij zegt waar het op staat, en het (de wereld, de mensen, alles) staat op springen van veranderdrift. Zo gaat hij verder:

Goden, leen mijn werk uw adem, want ook u deed mee aan die veranderingen. Leidt ononderbroken mijn lied vanaf het eerste werelduur tot aan mijn tijd.

Eigenlijk zeggen Melville en Ovidius precies hetzelfde: hier gaan we. Ga je mee?

http://marinoneri.com/blog/wp-content/uploads/2016/11/mobydickcolor_low.jpg

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply