Citaat, Midden-Oosten, Oostblok

Arletta al Giro d’Italia: 4 – De Israëlische trilogie

8 mei 2018

‘De rit uit Jaffa duurde meer dan twee uur en ongeveer halverwege hadden we gezien dat hij er uiterst beroerd aan toe was. De chauffeur zei dat Tel Aviv niet ver meer was en hij joeg zijn oude kar met gierende banden door de bochten. We kregen een beetje het gevoel dat we acteurs in een gangsterfilm waren. Eén keer wilde een politieagent ons zelfs aanhouden; hij stak zijn hand op, maar de chauffeur reed door. In het spiegeltje zagen we dat de agent terugliep naar zijn Harley die in de schaduw stond, maar het vervolgens opgaf; het was te heet. Hij stond daar midden op de weg, zonder helm, en veegde zijn bezwete gezicht af.
‘Hoe is het met hem?’ vroeg de chauffeur zonder zich om te draaien.
‘Hij gaat dood,’ zei Robert. Hij keek naar mij. ‘Nu komen er rust en duisternis over hem. Zal dat zijn zoveelste teleurstelling zijn?’

Beste Jur,

Wat lezen we hier? Een gevallen renner die wordt afgevoerd? De achterkant van de koers, misschien niet die van vandaag bijvoorbeeld die van 1949, toen Dino Buzzati verslag van de Giro deed? Al deed de ronde indertijd Jaffa en Tel Aviv niet aan…

Ik moet zeggen dat de Giro vooralsnog vrij geruisloos aan mij voorbijgaat, door een combinatie van deadlines en een ziek kind, maar gelukkig blijf ik dankzij jouw ooggetuigenverslag (en dat van Dino, niet te vergeten) toch op de hoogte. Verwacht jij dat Dumoulin vandaag al het roze pakt, zoals hij vanochtend zelf suggereerde?

De Israëlische trilogie waarmee de Giro dit jaar opende deed me denken aan De Israëlische trilogie van Marek Hłasko. Die werd wel ‘de Poolse James Dean’ genoemd, omdat hij sprekend op hem leek. Wrang is dat Hłasko, die nota bene een affaire heeft gehad met de scenarioschrijver van Rebel without a cause, net als James Dean veel te jong overleed.

De eerste roman van die trilogie begint met bovenstaande dood van een onbekende – de man overleeft het niet. De Israëlische trilogie heeft niks met wielrennen te maken, maar alles met literatuur, en per slot van rekening was het maandag een rustdag. Het schijnt overigens dat Hłasko de lievelingsschrijver van Arnon Grunberg is en dat diens pseudoniem, Marek van der Jagt, zo aan zijn voornaam is gekomen.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jur 8 mei 2018 at 21:51

    Ha Joep,

    Jouw Hłasko-fragment doet me aan Steinbeck denken, aan Grapes of Wrath. Onderweg met stervenden. Allemaal zijn we onderweg… en stervende…

  • Reply Jur 8 mei 2018 at 21:53

    …en nee, ik verwachtte niet dat Dumoulin het roze zou pakken, want ik verwacht dat Rohan Dennis pas in het hooggebergte echt gaat breken. Froome verliest wel weer kostbare tellen vandaag, zou hij stiekem al met zijn gedachten bij de zomer zitten?

  • Leave a Reply